Ota yhteyttäOta yhteyttäPfizerProTerveyden tukena Sivustokartta
HomeAjankohtaistaTiedotteetPfizerin COVID-19-lääke on saanut Euroopan komissiolta ehdollisen myyntiluvanPfizerin COVID-19-lääke on saanut Euroopan komissiolta ehdollisen myyntiluvan

28.01.2022 klo 17.00

Euroopan komissio on myöntänyt 28.1.2022 ehdollisen myyntiluvan Pfizerin suun kautta otettavalle Paxlovid®-lääkkeelle (PF-07321332 / ritonavir) COVID-19-taudin hoitoon. Lääke on tarkoitettu COVID-19-taudin hoitoon aikuisille, jotka eivät tarvitse lisähappea, mutta joilla on lisääntynyt riski sairastua vakavaan tautimuotoon. Lääkkeen käytön tulee olla virallisten suositusten mukaista. Euroopan komission päätös seurasi Euroopan lääkeviraston (EMA) ihmislääkekomitean (CHMP) lääkkeen myyntilupaa puoltavaa arviointilausuntoa, joka annettiin 27.1.2022. Ehdollinen myyntilupa on voimassa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.

EMA:n tieteellinen arvio mahdollisti ensimmäisen suun kautta otettavan COVID-19-lääkkeen ehdollisen myyntiluvan EU:ssa. EMA:n CHMP teki perusteellisen arvion Paxlovidista ja suositteli ehdollisen myyntiluvan myöntämistä lääkkeelle tutkimustiedon perusteella.

Paxlovid sisältää kahta vaikuttavaa ainetta, PF-07321332 ja ritonaviiria, kahdessa eri tabletissa. PF-07321332 vaikuttaa vähentämällä SARS-CoV-2:n (COVID-19:n aiheuttavan viruksen) kykyä lisääntyä elimistössä, kun taas ritonaviiri pidentää PF-07321332:n vaikutusta, jolloin se voi pysyä elimistössä pidempään terapeuttisella tasolla.

Kliininen tutkimus osoitti, että Paxlovid-hoito vähensi merkittävästi sairaalahoitojaksoja tai kuolemantapauksia potilailla, joilla on vähintään yksi perussairaus, joka aiheuttaa heille vakavan COVID-19-taudin riskin. Analyysi tehtiin potilailla, jotka saivat Paxlovidia tai lumelääkettä (plaseboa) 5 päivän kuluessa COVID-19-taudin oireiden alkamisesta ja jotka eivät saaneet, eivätkä todennäköisesti tulisi saamaan, vasta-ainehoitoa. Hoitoa seuranneen kuukauden aikana Paxlovidia saaneista potilaista 0,8 % (8 potilasta 1039:stä) joutui sairaalahoitoon yli 24 tunniksi tai menehtyi, kun taas lumelääkettä saaneista potilaista määrä oli 6,3 % (66 potilasta 1046:sta). Paxlovid-ryhmässä ei ollut yhtään kuolemantapausta, kun taas lumelääkeryhmässä oli 12 kuolemantapausta.

Suurin osa kliiniseen tutkimukseen osallistuneista potilaista sai delta-variantin aiheuttaman koronataudin. Laboratoriotutkimusten perusteella Paxlovidin odotetaan tehoavan myös omikron-varianttia ja muita variantteja vastaan.

Paxlovidin haittavaikutukset olivat yleensä lieviä. Yleisimpiä haittavaikutuksia olivat makuhäiriö, ripuli, päänsärky ja oksentelu. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden kanssa, ja nämä varoitukset ja ohjeet on sisällytetty Paxlovidin lääkevalmistetietoihin.  Lääkkeen hyöty-haittasuhteen tutkimista jatketaan käyttöönoton myötä EU:n jäsenvaltiossa osana EU:n lääketurvatoimintaa sekä yrityksen ja viranomaisten lisätutkimuksissa.

Lisätietoa

  • Jutta Joutseno, viestintäpäällikkö, Pfizer, puh. 09 430 040 (vaihde)

Lähde: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-ema-recommends-conditional-marketing-authorisation-paxlovid
 
Hyvä terveys on elintärkeää – niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Pfizerin tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kaikkialla maailmassa. Yhtenä maailman johtavista lääkeyrityksistä Pfizerilla on ollut merkittävä rooli lääketieteen kehittämisessä. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Pfizer on mukana luomassa uusia, edistyksellisiä lääkehoitoja ja toimintatapoja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on mahdollistaa paras lääkehoito sitä tarvitseville. Maailmassa on arvioitu olevan noin 30 000 eri sairautta. Niistä vain noin kolmasosaan on saatavilla tehokasta hoitoa. Se saa meidät työskentelemään uusien hoitojen kehittämiseksi joka päivä. Breakthroughs that change patients’ lives.

www.pfizer.fi Twitter: @PfizerSuomi Facebook: 
https://www.facebook.com/PfizerSuomi

PfizerProTerveyden tukena Sivustokartta Pfizer Tuotteet TutkimusVastuullisuusBlogitTiedotteetUutisetOta yhteyttäIlmoita haittavaikutuksestaVerkkopalvelun käyttöehdotSosiaalisen median kanavien käyttöehdotYksityisyyttä koskevat periaatteetEvästeiden käyttöIlmoittaminen haittavaikutuksesta
Jos haluat ilmoittaa Pfizerin tuotteeseen liittyvästä haittavaikutuksesta, voit lähettää tiedot lomakkeella Ilmoita haittavaikutuksesta tai ottamalla yhteyttä puhelimitse: +358 (0) 9 430 040.

©Pfizer Ltd. 2024 Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla mainittujen tuotteiden merkinnät voivat vaihdella maittain.