8.9.2023 klo 09.00
Mitä lääkeväärennökset ovat?
Miljardi ihmistä eli noin joka seitsemäs sairastaa maailmanlaajuisesti migreeniä, ja jokainen meistä työskenteleekin todennäköisesti jonkun migreenistä kärsivän kanssa. Työnantajilla onkin usein migreeniä sairastavia alaisia.
Migreeni on voimakkaasti toimintakykyä heikentävä neurologinen sairaus, joka aiheuttaa voimakasta pääkipua sekä muita aisti- ja/tai liikehäiriöitä. Migreenikohtauksiin liittyy yleensä myös muita oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja valo- ja/tai ääniherkkyyttä. Migreeni on usein pahimmillaan parhaimpina työvuosina (25–55-vuotiailla).[1] Ei liene yllättävää, että migreenin kanssa elävät ihmiset ilmoittavat olevansa poissa keskimäärin yli 4,5 työpäivää kuukaudessa[2] ja sanovat käyttävänsä yli 11 päivää kuukaudessa oireiden "läpi puskemiseen".[3]
"Joskus pystyy tuskin nostamaan päätään tyynystä, saati sitten tekemään päätöksiä kokouksessa", sanoo Pfizerin hyvinvointijohtaja, lääkäri Nicole Shaffer. Shafferilla on itselläänkin säännöllisesti migreenikohtauksia. "Ihmiset, jotka eivät sairasta migreeniä, eivät joskus ymmärrä, miten heikentävä sairaus se on."
Vaikutuksistaan huolimatta migreenistä ei useinkaan puhuta – varsinkaan työpaikoilla. Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että tämä johtuu suurelta osin siitä, että migreeniä sairastavat tuntevat sairauteen liittyvää alemmuuden tunnetta, mikä saa heidät vaikenemaan sairaudestaan. Tutkimuksessa todettiin myös, että neljä viidestä työntekijästä oli sitä mieltä, että migreenikohtaukset eivät ole pätevä syy olla poissa töistä, ja lähes puolet työnantajista oli samaa mieltä.[4]
"Vaikka jotkut ihmiset kertova avoimesti sairaudestaan, on myös ihmisiä, jotka uskovat, että heidät saatetaan tuomita", Shaffer sanoo.
Henkilökohtainen matka migreenin kanssa työpaikalla
Shaffer on työskennellyt Pfizerilla yli kymmenen vuotta, ja hän ymmärtää sekä lääkärinä että migreenistä kärsivänä henkilönä, miten tärkeitä migreeniystävälliset toimintatavat työpaikalla ovat. Hän on elänyt migreenin kanssa yli vuosikymmenen, eli lähes yhtä kauan kuin hän on ollut Pfizerilla. Kolmetoista vuotta sitten hän alkoi kärsiä voimakkaista päänsäryistä pään oikealla puolella ja hänellä oli vaikeuksia ylläpitää tasapainoa. Lääkäri diagnosoi hänellä migreenin.
"Muistan, kuinka minun oli sopeuduttava elämään migreenin kanssa samalla, kun aloitin uuden työn", Shaffer sanoo. "Minun oli opittava puhumaan migreenikokemuksestani muiden kanssa ja tajusin, että kivun kuvaaminen oli paljon vaikeampaa kuin luulin. Halusin varmistaa, että ihmiset todella ymmärsivät, mitä kävin läpi, mutta oikeiden sanojen löytäminen ei ollut aina helppoa."
"Migreenikohtaukseni eivät ole yhtä heikentäviä kuin monien muiden, mutta joskus minulta menee päivä tai kaksi, ennen kuin saan tehtyä jotain, mihin normaalisti menee pari tuntia", Shaffer selittää. "Koska tiedän, miten migreeni vaikuttaa minuun, olen tietoinen siitä, miten se voi vaikuttaa muihin tiimin jäseniin.”
Miten huomioida erilaiset migreenit työpaikalla
On vielä paljon selvitettävää siinä, mistä migreeni johtuu ja miksi se voi vaihdella paitsi ihmisten välillä, myös samalla henkilöllä kohtauksesta toiseen. Tiedämme kuitenkin, että migreenin vaikeusaste vaihtelee: Jotkut ihmiset voivat kokea lievempiä oireita harvoin, kun taas toiset voivat kokea vakavaa haittaa päivittäin. Tämä sairauden spektri voi jopa muuttua samalla henkilöllä, jolloin ihminen voi joskus pärjätä kohtauksen aikana töissä ja toisen kohtauksen aikana tulla täysin toimintakyvyttömäksi.
Kollegoiden kouluttaminen migreenin vakavuudesta ja vaihtelevuudesta onkin Shafferin mukaan ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan luoda ymmärtävä ja osallistava kulttuuri. Hän uskoo, että se voimaannuttaa ihmisiä kertomaan sairaudestaan ja hallitsemaan sitä. Avoin keskustelu voi auttaa murtamaan migreeniin liittyvää leimautumista.
Miten luoda migreeniystävällinen työpaikka
Migreeniasiantuntijat ehdottavat useita toimenpiteitä, joita yritykset voivat tehdä edistääkseen osallistavaa ja tukevaa työympäristöä migreenin kanssa eläville. Elokuussa 2023 European Migraine & Headache Alliance -järjestö nimitti Pfizerin migreeniystävälliseksi työpaikaksi. Seuraavassa luetellaan joitakin toimintatapoja ja ohjelmia, joita Pfizer on ottanut käyttöön tukeakseen migreenistä kärsiviä työntekijöitä:
Joustavuus: Migreeni on hyvin arvaamaton ja voi iskeä odottamatta, ja siksi joustavien työaikojen ja etävaihtoehtojen tarjoaminen voi tukea työntekijöiden tuottavuutta samalla, kun he pystyvät asettamaan terveytensä etusijalle.
Lepohuoneet ja toimitilojen huomiointi: Työntekijöille, jotka työskentelevät toimistolla, voidaan tarjota mukautuksia, jotka auttavat lievittämään migreenikohtausta tai toipumaan. Joillekin voimakkaat aisti- tai ympäristöärsykkeet voivat laukaista migreenikohtauksen tai pahentaa sitä, joten häikäisysuojatut näytöt, toimiston valaistuksen säätäminen, rauhallisten työskentelytilojen ja ilmanraikastimien tarjoaminen tai muiden voimakkaiden tuoksujen käytön minimointi voivat auttaa. Yksityinen, rauhallinen paikka, johon migreeniä sairastava voi vetäytyä migreenikohtauksen aikana, auttaa toipumista. Myös veden, terveellisten välipalojen ja kylmälaukkujen helppo saatavuus on hyvä huomioida.
Toimivien työterveyspalveluiden tarjoaminen
Koulutusohjelmat: Monet, jotka eivät itse kärsi migreenistä, eivät ehkä ymmärrä, miten voimakas migreenikohtaus voi olla. Tiedon lisääminen migreenistä voi lisätä ymmärrystä ja empatiaa sekä tukea migreenistä kärsivää ja vähentää leimautumista.
Muokattu Pfizerin artikkelista Migraine in the Workplace and Creating a Safe Space
Uusi Migreenipodi-podcast-sarja
Migreenipodi on Pfizerin ja Suomen Migreeniyhdistyksen yhteistyössä tuottama uusi podcast-sarja.
Lähteet: