Ota yhteyttäOta yhteyttäPfizerProTerveyden tukena Sivustokartta
HomeAjankohtaistaUutisetMiten raskaana olevien äitien rokottamisella voidaan suojata syntyvää lasta?Miten raskaana olevien äitien rokottamisella voidaan suojata syntyvää lasta?

11.10.2023 klo 09.00

Mitä lääkeväärennökset ovat?

Äidin suojeluvaisto herää jo lapsen ollessa vielä kohdussa. Äiti suojelee kohdussa olevaa lastaan hoitamalla itseään hyvin, ottamalla vitamiineja, syömällä terveellisesti, lepäämällä riittävästi ja välttämällä alkoholia ja tupakointia. Lastaan voi suojella myös rokottautumalla raskauden aikana.

Äidin vasta-aineet, myös rokotusten aikaansaamat vasta-aineet, siirtyvät äidistä lapseen istukan kautta. Äidiltä saadut vasta-aineet suojaavat vastasyntynyttä lasta, jonka oma vastutuskyky on vielä kypsymätön. Viimeisten 200 vuoden aikana on kertynyt näyttöä rokotusten vaikutuksista sikiön terveyteen – vaikutukset ulottuvat raskaudesta imeväisikään ja kansanterveyteen yleensä vauvojen pysyessä terveempinä ja kasvaessa vahvoiksi.

Tiede on siis osoittanut, että rokottaminen tukee osaltaan imeväisten terveyttä. Rokottamalla äiti raskauden aikana kyetään suojaamaan lasta ensimmäisten elinkuukausien aikana ennen kuin hän saa ensimmäiset rokotuksensa.[1]

Raskaudenaikaisten rokotusten historia

Raskaana olevien rokottamisella on pitkä historia. Äitiysrokotteet ovat parantaneen äidin ja vauvan terveyttä jo 1800-luvulta lähtien.

Isorokon todettiin aikanaan olevan vakavampi raskauden aikana. Kontrolloimattomassa tutkimuksessa todettiin, että raskauden aikainen rokottaminen auttoi suojaamaan pikkulapsia isorokkoa vastaan heidän varhaiselämänsä aikana. 1940-luvulla osoitettiin, että rokottamalla äiti hinkuyskärokotteella, vasta-aineita siirtyi tehokkaasti imeväisiin. Rokotuksia poliota ja influenssaa vastaan suositeltiin 1950- ja 60-luvuilla, ja ne otettiin laajalti käyttöön raskaana olevien lisääntyneen kuolleisuuden torjumiseksi ja polion leviämisen estämiseksi.[2]

Raskaana oleville tarkoitettujen rokotteiden turvallisuus tietenkin mietityttää. Syy-yhteys rokotteiden ja raskauden aikaisten tai imeväisellä ilmenevien haittatapahtumien välillä pyritään selvittämään, vaikka sen osoittaminen onkin vaikeaa.[3,4] Selvittelyn ytimessä ovat nykyaikaiset valvontajärjestelmät, kuten rokotteiden haittavaikutusilmoitusjärjestelmä. Ne ovat olemassa kansalaisten  ja kansanterveyden suojelemiseksi sekä tietojen keräämiseksi.

Lapsen suojaaminen rokottamalla äiti

Raskaana olevien rokottamisessa hyödynnetään luonnollisia raskaudenaikaisia  immunologisia prosesseja. Vasta-aineiden (eli tautia vastaan taistelevien molekyylien) siirtyminen äidin verenkierrosta istukan kautta lapseen alkaa raskauden toisella kolmanneksella ja saavuttaa huippunsa kolmannella raskauskolmanneksella.[3]

Äidistä lapseen siirtyneet vasta-aineet suojaavat imeväisiä infektiotaudeilta. Imeväiset tarvitsevat äidin vasta-aineita ensimmäisten elinkuukausien aikana, sillä lapsen oma immuunijärjestelmä on vielä kypsymätön ja ensimmäiset rokotukset annetaan vasta parin kuukauden iässä. Äidin rokotukset lisäävät äidistä lapseen siirtyvien vasta-aineiden määrää, mikä antaa vielä enemmän suojaa lapselle. Vasta-aineita erittyy myös äidinmaitoon ja ne siirtyvät imeväiseen imetyksessä.[2,3]

Koska istukka ”pumppaa” vasta-aineita sikiöön, täysiaikaisten lasten vasta-aine-pitoisuus ylittää yleensä äidin verenkierrossa olevien vasta-aineiden pitoisuuden.[2] Vasta-ainesuojan muodostuminen sikiöön tapahtuu kuitenkin vain, jos äidillä on vasta-aineita tai jos hänet on rokotettu raskauden aikana.

"Vasta-aineiden siirtyminen istukan kautta lapseen on aktiivinen prosessi", sanoo Kena A. Swanson, Pfizerin rokotetutkimuksen johtaja. "Istukka siirtää vasta-aineita äidistä sikiön verenkiertoon, joten vauvalla voi syntymän jälkeen olla korkeampi vasta-ainespitoisuus kuin äidillä."

Äitien rokottamisen tehokkuus

Raskauden aikaisen rokotuksen tehokkuus ja turvallisuus ovat kehittyneet jatkuvasti, ja tutkijat ympäri maailmaa ovat edistäneet yleisön tietämystä asiasta. Rokotustutkimukset osoittavat, että esimerkiksi influenssarokotus vähentää odottavan äidin riskiä joutua sairaalaan 40 prosenttia.[2,5]

COVID-19-rokotteella on samanlainen suojavaikutus. Kun COVID-19-rokote annetaan raskauden aikana, se lisää äidin  koronavasta-aineiden määrää, ja nämä  voivat suojata vastasyntyneitä ja pikkulapsia virukselta.[6]

Tällaisten tulosten vuoksi raskaana olevien rokotussuositukset on hyväksytty laajalti. Näitä suosituksia ovat tukeneet pitkäaikaiset tutkimukset rokotteiden vaikutuksista raskauteen, sikiöön ja vastasyntyneeseen. Asiantuntijat ovat jo vuosien ajan suositelleet rutiininomaisesti äidille raskauden aikaisia rokotuksia, kuten jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteita ja influenssarokotteita[1] ja viime vuosina COVID-19 -rokotteita.[7,8]

Äitien rokottamisen tulevaisuus

Tieto rokotuksista ja siten myös raskaana olevien rokotuksista kasvaa ja syvenee jatkuvasti. Tutkijat ymmärtävät yhä paremmin tyypillisten raskauksien immunologisia tapahtumia, ja uusien rokotteiden kehittämisprosessissa on yhä useammin mukana raskaana olevia.[9]

Pikkuvauvoille potentiaalisesti vakavan hengitystieinfektion aiheuttaja on  RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV). Se on yleinen virus, joka aiheuttaa yleensä lieviä, flunssan kaltaisia oireita terveille aikuisille, mutta voi aiheuttaa vakavan sairauden pienille vauvoille.[10] B-ryhmän streptokokkibakteereita (GBS) esiintyy luonnostaan ihmiskehossa[11] , mutta ne ovat yleinen syy vastasyntyneiden mahdollisesti vakaviin infektioihin. Päästessään synnytyksessä vereen, keuhkoihin tai keskushermostoon,  ne voivat aiheuttaa sepsiksen, keuhkokuumeen tai aivokalvontulehduksen.[12] Sekä RSV- että GBS-infektio voivat olla kohtalokkaita vauvoille.

"Esimerkiksi RSV aiheuttaa vuosittain yli 45 000 imeväiskuolemaa, pääasiassa kehittyvissä maissa, ja se on kehittyneissä maissa yleisin imeväisten sairaalahoidon syy", Swanson sanoo.

"Viimeaikaiset tiedot ja analyysit osoittavat, että tieteellinen hyväksyntä ja poliittiset muutokset voivat tarjota uusia mahdollisuuksia ehkäistä vauvojen hengenvaarallisia infektioita, kuten RSV ja GBS, rokottamalla äidit raskauden aikana ", hän sanoo.

Muokattu Pfizerin artikkelista How Maternal Immunization Works and Why It's Important for Your Child

Rokote – näkymätön hengenpelastaja

 

Rokottautuminen on ennaltaehkäisevää hoitoa
 

Lue lisää

Lähteet: 

 1. Why Maternal Vaccines are Important. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/important-maternal-vaccines.html. Päivitetty 15.8.2017.
 2. Chu HY, Englund JA. Maternal immunization. Birth Defects Research. 2017;109(5):379-386. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/bdra.23547.
 3. Faucette, A.N., Pawlitz, M.D., Pei, B., et al. Immunization of pregnant women: future of early infant protection. Human Vaccines and Immunotherapies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685701/.  Julkaistu 14.9.2015.
 4. “Maternal Immunization.” American College of Obstetricians and Gynecologists. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2018/06/maternal-immunization. Päivitetty kesäkuussa 2018; uud 2021.
 5. Influenza (Flu) Vaccine and Pregnancy. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/vaccines/pregnancy/hcp-toolkit/flu-vaccine-pregnancy.html. Päivitetty 12.12.2019.
 6. Shoook, L.L., Atyeo, C.G., and Yonker, L.M. Durability of Anti-Spike Antibodies in Infants after Maternal COVID-19 Vaccine or Natural Infection. JAMA. 2022;327(11):1087-1089. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2788986.
 7. Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset. THL. Päivitetty 13.9.2023. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronarokotteet/raskaana-olevien-ja-imettavien-koronarokotukset
 8. Chu H. Y, Englund J.A. Maternal Immunization. Clinical Infectious Diseases, Volume 59, Issue 4, 15 August 2014, Pages 560–568, https://doi.org/10.1093/cid/ciu327.
 9. Engmann C, Fleming JA, Khan S, et al. Closer and closer? Maternal immunization: current promise, future horizons. Journal of Perinatology. 2020;40(6):844-857. https://www.nature.com/articles/s41372-020-0668-3.
 10. Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/rsv/index.html. Päivitetty 17.12.2020.
 11. Causes and How it Spreads. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/groupbstrep/about/causes-transmission.html. Päivitetty 18.10.2022.
 12. Types of Infection. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/groupbstrep/about/infection-types.html. Päivitetty 18.10.2022.
PfizerProTerveyden tukena Sivustokartta Pfizer Tuotteet TutkimusVastuullisuusBlogitTiedotteetUutisetOta yhteyttäIlmoita haittavaikutuksestaVerkkopalvelun käyttöehdotSosiaalisen median kanavien käyttöehdotYksityisyyttä koskevat periaatteetEvästeiden käyttöIlmoittaminen haittavaikutuksesta
Jos haluat ilmoittaa Pfizerin tuotteeseen liittyvästä haittavaikutuksesta, voit lähettää tiedot lomakkeella Ilmoita haittavaikutuksesta tai ottamalla yhteyttä puhelimitse: +358 (0) 9 430 040.

©Pfizer Ltd. 2024 Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla mainittujen tuotteiden merkinnät voivat vaihdella maittain.