Ota yhteyttäOta yhteyttäPfizerProTerveyden tukena Sivustokartta
Lääkeväärennökset
ovat terveysriski
HomeTuotteetLääkeväärennökset ovat terveysriski

Lääkeväärennökset voivat olla vaarallisia terveydelle, sillä niiden sisällöstä ei ole tietoa. Ne voivat myös aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia.

Pfizer on jo vuosien ajan tehnyt työtä lääkeväärennösten ehkäisemiseksi. Tiivis yhteistyö eri maiden lääke-, tulli- ja poliisiviranomaisten kanssa on ollut hyvin tuloksellista; työn tuloksena joka vuosi miljoonia väärennettyjä lääkeannoksia on takavarikoitu.

Asiantuntijamme kehittävät erilaisia tapoja estää lääkkeidemme väärentämistä ja auttavat potilaita ja lääkäreitä tunnistamaan aidot Pfizerin lääkkeet väärennetyistä.

Pfizerilla on myös kansainvälinen työryhmä, joka pyrkii puuttumaan ilmi tulleisiin, Pfizerin lääkkeitä koskeviin väärennöstapauksiin nopeasti.

Suomessa Tullin haaviin jää joka vuosi suuria määriä väärennettyjä lääkkeitä. Suomalaiset tilaavat väärennettyjä lääkkeitä yleensä netistä.

Väärennetyn lääkkeen sisällöstä ei ole tietoa

Alkuperäistä lääkettä on kehitetty ja tutkittu vuosia ennen markkinoilletuloa. Sen sijaan väärennetyn lääkkeen tehosta ja haittavaikutuksista ei ole mitään tietoa.

Pfizerin ja muiden laillisten lääkevalmistajien tehtailla lääkkeet valmistetaan ja pakataan tarkkojen laatuvaatimusten mukaan. Laittomilla lääkeväärennöspajoilla ei ole valvontaa.

Väärennetyn lääkkeen ulkonäkö ja pakkaus voivat olla hyvin lähellä alkuperäistä, mutta väärennöksen sisällöstä ei ole tietoa. Sen vuoksi väärennöksen vaikutukset käyttäjälle voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Väärennetyssä lääkkeessä ei välttämättä ole lainkaan alkuperäistä vaikuttavaa ainetta tai sitä on poikkeavia määriä. Lääkeväärennöksissä voi olla myös mitä tahansa ainetta. Väärennöksistä on löydetty muun muassa tiemaalia lääkkeen värjäämiseen, lattiavahaa, jolla on saatu aikaan kiiltävä pinta, boorihappoa tablettimassana ja tiilipölyä, jolla saadaan aikaan tiivis, hyvin koossa pysyvä tabletti.

Vaikka väärennetyssä lääkkeessä olisi jonkin verran vaikuttavaa ainetta, ei lääke välttämättä toimi halutulla tavalla. Osa väärennetyistä lääkkeistä on esimerkiksi puristettu niin koviksi, etteivät ne liukene elimistössä.

Pahimmillaan lääkeväärennös voi aiheuttaa vakavan myrkytystilan tai jopa ennenaikaisen kuoleman. Väärennetty lääke ei voi myöskään hoitaa käyttäjän sairautta lääkärin ohjeiden mukaisesti. Se, että väärennetyssä lääkkeessä ei ole lainkaan vaikuttavaa ainetta voi olla käyttäjälle myös kohtalokasta. Näin on käynyt esimerkiksi syöpälääkkeiden tai rokotteiden kohdalla.

On myös hyvä muistaa, että lääkevahinkovakuutus ei koske lääkeväärennöksiä.

Väärennöksen tunnistaminen voi olla mahdotonta

Lääkeväärennökset ovat usein ulkonäöltään hyvin lähellä alkuperäistä lääkettä. Joskus väärennöstä ei pysty tunnistamaan muuten kuin laboratoriotestien avulla.

Lääkkeen aitoutta on syytä epäillä aina, kun lääkkeen myyntipaikka on jotenkin epämääräinen, lääkkeen hinta on poikkeuksellisen halpa, reseptilääkettä on tarjolla ilman lääkemääräystä, lääkepakkauksessa on kirjoitusvirheitä tai se on muutoin nuhjuinen tai rikki.

Lääketurvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä voit aina ottaa yhteyttä joko alkuperäisen lääkkeen valmistajaan tai lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan.

Liikkeellä on myös tunnettuja lääkeväärennöksiä, joita ei ole lainkaan saatavilla samannimisinä aitoina lääkkeinä.

Osta reseptilääkkeitä apteekista

Lääkkeen ostopaikalla on merkitystä. Koska väärennettyä lääkettä voi olla mahdoton tunnistaa silmämääräisesti, lääkkeet tulisi aina ostaa luotettavista kanavista. Suomessa reseptilääke tulee ostaa apteekista.

Internet tarjoaa lähes rajoittamattoman jakelukanavan lääkeväärennöksille. Kuluttajat eivät usein tiedä, että valtaosa internetissä myytävistä lääkkeistä on väärennettyjä.

Lääkkeiden laillinen verkkokauppa on sallittua joissakin maissa ja se on aina tarkoin valvottua, kuten esimerkiksi Suomessa.

Jos joudut ostamaan reseptilääkkeitä ulkomailla, pyri hankkimaan ne vain tunnetuista apteekeista tai apteekkiketjuista. Lääkärisi voi auttaa sinua luotettavan apteekin tunnistamisessa.

Lähes kaikki Suomessa reseptillä myytävät lääkkeet ovat reseptilääkkeitä myös ulkomailla. Jos näitä lääkkeitä myydään ilman reseptiä, lääke on todennäköisesti väärennös.

Aidoissa lääkepakkauksissa kopioimista vaikeuttavia tekniikoita

Pfizer seuraa laillisissa kanavissa myytävien lääkkeidemme aitoutta. Pfizerin lääkepakkauksissa käytetään muun muassa erityisiä pakkaus- ja tulostustekniikoita, jotka vaikeuttavat niiden kopioimista.

Tehokkaimmin lääkeväärennöksistä aiheutuvia haittoja ehkäistään lisäämällä kuluttajien tietoisuutta. Teemme jatkuvasti yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa sekä Suomessa että maailmalla lääkeväärennösten ehkäisemiseksi.

Lääkkeiden väärentämisen takana on usein järjestäytynyt rikollisuus. Monista maista puuttuu edelleen lääkeväärennösten vastainen lainsäädäntö. Usein ainoa rikoksesta kiinni jäävä on lääkevalmisteen tilaaja ja ostaja.

EU:n lääkeväärennösdirektiivin myötä lääkepakkausten turvaominaisuuksia parannetaan lisäämällä pakkauksiin yksilöllinen tunniste ja peukaloinnin paljastava mekanismi. Apteekissa lääkepakkausten aitous tarkistetaan tunnisteen ja peukaloinnin paljastavan mekanismin avulla.

Kysymyksiä lääkeväärennöksistä

Missä suomalainen saattaa kohdata lääkeväärennöksiä?

Usein lääkeväärennöksiä kaupitellaan aitoina ilman tietoa siitä, että kyseessä voi olla pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen valmiste. Lääkeväärennöksiä markkinoidaan esimerkiksi sähköpostiviesteissä, jotka ohjaava väärennöksiä myyville nettisivuille. Väärennöksiä tuodaan Suomeen myös lomamatkoilta tai saadaan ja ostetaan ystäviltä ja tutuilta.

Voinko tilata lääkkeitä netin kautta?

Kyllä voit. Suomalaisten nettiapteekkien aitouden voit varmistaa Fimean sivuilta tai Suomen Apteekkariliiton eApteekki-palvelusta. Tilaukseen tarvitaan asianmukainen lääkemääräys. Lääkkeitä ei tule tilata Euroopan talousalueen ulkopuolelta.

Varovaisuus kannattaa, sillä laittomat lääkeväärennöksiä myyvät sivut ovat usein laadukkaasti tehtyjä. Osa sivustoista on jopa suomenkielisiä, minkä vuoksi käyttäjä saattaa saada käsityksen, että tilattavat lääkkeet olisivat aitoja ja tilaaminen netistä laillista.

Voinko tuoda lääkkeitä matkoilta?

Reseptilääkkeiden tuominen Suomeen ilman asianmukaista reseptiä on laitonta. Lääkkeiden salakuljettaja syyllistyy lääkerikkomukseen. Ammattimainen salakuljetus katsotaan Suomessa teollisoikeusrikokseksi.

Voiko myös ilman reseptiä ostettava lääke olla väärennös?

Voi, mutta usein väärennöksen kohteeksi joutuvat reseptilääkkeet.

Ketkä suomalaiset viranomaiset valvovat lääkeväärennöksiä?

Suomessa lääketurvallisuudesta vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Suomen tulli valvoo lääkeväärennöksiin liittyvää rikollista toimintaa.

Mitä Pfizer tekee lääkeväärennösten torjumiseksi?

Uusien lääkkeiden kehittäjänä Pfizer valvoo yhdessä viranomaisten kanssa lääkkeiden turvallisuutta. Keinoja lääkeväärennösten vastaisessa työssä ovat muun muassa lääkepakkausten seuraus tehtaalta apteekkeihin, kuluttajien tietoisuuden lisääminen sekä yhteistyö eri viranomaisten kanssa muun muassa lääkeväärennöksistä kouluttamalla. Pfizer noudattaa EU:n lääkeväärennösdirektiiviä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuotteet

Lääketurvallisuus

We've implemented an unprecedented, comprehensive preparedness plan to control our site operations. Here's the latest.

PfizerProTerveyden tukena Sivustokartta Pfizer Tuotteet TutkimusVastuullisuusBlogitTiedotteetUutisetOta yhteyttäIlmoita haittavaikutuksestaVerkkopalvelun käyttöehdotSosiaalisen median kanavien käyttöehdotYksityisyyttä koskevat periaatteetEvästeiden käyttöIlmoittaminen haittavaikutuksesta
Jos haluat ilmoittaa Pfizerin tuotteeseen liittyvästä haittavaikutuksesta, voit lähettää tiedot lomakkeella Ilmoita haittavaikutuksesta tai ottamalla yhteyttä puhelimitse: +358 (0) 9 430 040.

©Pfizer Ltd. 2024 Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla mainittujen tuotteiden merkinnät voivat vaihdella maittain.