Tieteen puolella -podcast

Pfizerin Tieteen puolella -podcast pureutuu suomalaiseen tutkimukseen, sen arvoon ja arvostukseen tutkijoiden näkökulmasta. Miten tutkimusrahoituksen leikkaukset näkyvät tutkijoiden arjessa, miten Suomi eroaa tutkimusmaana esimerkiksi Yhdysvalloista ja mitä tutkijan työ nykyään tutkijoilta vaatii? Sarjan jokaisessa jaksossa juontaja Baba Lybeck haastattelee yhtä suomalaista huippututkijaa siitä, millaista Suomessa on työskennellä tieteen puolesta. 

Jakso 1: Tutkimusta ei tehdä ilman rahoitusta

Imevätkö tutkimusrahoituksen jatkuvat leikkaukset suomalaiselta tutkimukselta elinvoiman? Suomessa jaettavan tutkimusrahoituksen nykytila on johtanut tutkijoiden työmäärän kasvuun, aivovuotoon ja tutkijan työn vetovoiman heikkenemiseen. Pfizerin Tieteen puolella -podcastin ensimmäisessä jaksossa juontaja Baba Lybeck keskustelee tutkimuksen rahoituksesta Itä-Suomen yliopiston farmakologian ja lääkekehityksen professorin, tutkija Timo Myöhäsen kanssa.

Jakso 2: Tutkijalle yhteistyö on mahdollisuus ja välttämättömyys

Tutkijalle kollegat ovat voimavara, verkosto ja parhaimmillaan osa tiimiä. Monet historian innovaatioista eivät olisi syntyneet ilman tutkijoiden välistä yhteistyötä. Miten yhteistyöverkostot tieteen maailmassa rakentuvat ja millainen merkitys yhteistyöllä on suomalaiselle tutkimukselle? Pfizerin Tieteen puolella -podcastissa juontaja Baba Lybeckin kanssa aiheesta keskustelee Tampereen yliopiston biomateriaalien ja kudosteknologian professori, tutkija Minna Kellomäki.

Jakso 3: Brändätään tutkimus 

Tutkimus on globalisaation edelläkävijä. Se on perusluonteeltaan rajat ylittävää ja on tavallista, että projektit ovat kansainvälisiä. Miksi siis on tärkeää, että juuri Suomessa tehdään tutkimusta? Pfizerin Tieteen puolella -podcastissa vuoden 2021 Nuori kliininen tutkija, Itä-Suomen yliopiston tutkimusjohtaja ja dosentti Eino Solje keskustelee juontaja Baba Lybeckin kanssa Suomessa tehtävän tutkimuksen merkityksestä suomalaisille.

Jakso 4: Kutsumusammattina tutkija 

Nuoret tutkijat ovat suomalaisen tutkimuksen tulevaisuus. Rahoituksen lyhytjänteisyys, apurahojen pienuus ja uranäkymien epävarmuus eivät kuitenkaan houkuttele kuin sinnikkäimmät jatkamaan kutsumuksensa parissa. Miten tutkijan ammatti on muuttunut vuosikymmenien aikana ja mitä neuvoja kokeneella tutkijalla on antaa nuoremmilleen? Tästä juontaja Baba Lybeck keskustelee Helsingin yliopiston lastentautien professori, ylilääkäri Mikael Knipin kanssa Pfizerin Tieteen puolella -podcastissa.