Pfocus-podcastit

Pfocus-otsikon alla tuomme esiin yhteiskunnallisia ja ratkaisukeskeisiä näkökulmia tutkimusperustaiseen lääkealaan.

Jakso 1: Innovaatiot ja yhteistyö – ratkaisuja antibioottiresistenssin aiheuttamaan uhkaan?

Antibioottiresistenssi on yksi aikamme haastavimmista ongelmista. Se nostaa riskiämme kuolla infektioihin, jotka tähän asti ovat olleet parannettavissa. Pfizerin Jay E. Purdy ja Ville Kainu keskustelevat podcastissa siitä, mitä ongelmalle voi tehdä: Mitä ratkaisuja ja innovaatioita on kehitettävä antibioottiresistenssin leviämisen ehkäisemiseksi? Millaista yhteistyötä tarvitsemme antibioottien kehityksessä ja nykyistä viisaammassa käytössä paikallisesti ja kansainvälisesti?

Jakso 2: Digitalisaation rooli terveydenhuollossa ja potilaan arjen tukena

Miten potilaan rooli sairauden hoidossa muuttuu tulevaisuudessa digiratkaisujen myötä? Miten uusilla digitaalisilla ratkaisuilla potilaiden hoito voi laajentua potilaan arkeen uusilla tavoilla? Mahdollistaako digitalisoituva terveydenhuolto entistä yksilöllisempää sairaudenhoitoa? Aiheesta keskustelevat teknologiapäällikkö Pekka Kahri HUSista ja Customer Solutions Lead Pekka Lehmus Pfizerilta sekä toiminnanjohtaja Ulla Suvanto IBD ja muut suolistosairaudet ry:stä.

Jakso 3: Psykososiaalinen tuki syöpäpolulla

Mikä on syöpää sairastavan psykososiaalisen tuen nykytilanne Suomessa? Mitä haasteita tuen saamisessa on ja miten tilannetta voisi parantaa? Millaista psykososiaalista tukea syöpäpotilaalle on saatavilla? Aiheesta ovat keskustelemassa Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Heidi Penttinen, johtava sosiaalityöntekijä ja Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n varapuheenjohtaja Arja Ryynänen sekä kokemusasiantuntija Heidi Vekkeli.

 

Jakso 4: Nuoret lääkärit tutkijoina

Podcast-jaksossa keskustellaan nuorista lääkäreistä ja heidän mahdollisuuksistaan suuntautua lääketieteelliseen tutkimukseen Suomessa. Miten nuoria lääkäreitä voisi auttaa ja tukea tutkimustyön pariin? Aiheesta ovat puhumassa professori, akateemikko Sirpa Jalkanen Turun yliopistosta, väitöskirjatutkija ja sisätautien erikoislääkäri Iiro Karhiaho HUS Vatsakeskuksesta sekä Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Jesper Perälä.

Jakso 5: Syövän ja työn yhteensovittaminen

Onko pitkittyneen syöpähoidon ja työelämän yhteensovittaminen mahdollista? Millaisia voimavaroja työhön paluu ja työssä jaksaminen vaatii syöpään sairastuneelta? Miten työterveyshuolto ja työyhteisö voivat tukea syöpään sairastunutta? Aiheesta keskustelevat työterveyspsykologi Annamari Heikkilä Terveystalosta, Minä, syöpä ja työ -hankkeen projektipäällikkö Emma Andersson Suomen Syöpäpotilaat ry:stä sekä lääketieteellinen asiantuntija Heli Lehtonen Pfizerilta.

Jakso 6: Geeniterapia tulevaisuuden täsmähoitona

Miten geeniterapia toimii? Mitkä ovat geeniterapian mahdollisuudet ja haasteet potilaiden ja terveydenhuollon näkökulmasta? Millaisia näköaloja geeniterapia avaa harvinaissairauksien lääkekehitykseen? Mitä geeniterapioiden kehitys vaatii eri toimijoilta? Aiheesta keskustelevat akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, Itä-Suomen yliopiston A. I. Virtanen -instituutista, perinnöllisyyshoitaja Ulla Parisaari Kehitysvammaisten Tukiliiton Harvinaiskeskus Noriosta ja harvinaissairauksien pohjoismaisen lääketieteellisen yksikön vetäjä Merja Väkeväinen Pfizerilta.

Jakso 7: Lääkkeen arvo ja vaikuttavuuden mittaaminen

Miten lääkkeen arvo muodostuu ja miten hoidon vaikuttavuutta mitataan yhteiskunnallisesta näkökulmasta? Mitä on arkivaikuttavuus ja miten sitä tutkitaan? Aiheesta keskustelevat terveydenhuollon tuotantotalouden apulaisprofessori Paulus Torkki Helsingin yliopistosta, lääketaloustieteen professori Janne Martikainen Itä-Suomen yliopistosta ja terveystalouspäällikkö Mikko Kosunen Pfizerilta.

Jakso 8: Terveydenhuollon innovaatiot ja digitaaliset ekosysteemit

Tässä podcast-jaksossa keskustellaan terveydenhuollon innovaatioista ja digitaalisista ekosysteemeistä. Aiheesta keskustelevat Helsingin yliopistollisen sairaalan HUS:in kehitysjohtaja Visa Honkanen, Noona Healthcaren perustaja, nykyisin yhdysvaltalaisen Varianin VP, Global Patient Outcomes Jani Ahonala sekä Pfizerin digitaalisista ratkaisuista vastaava lääketieteellinen asiantuntija Markus Väisänen.

Jakso 9: Harvinaissairauksien diagnosoinnin haasteet ja tulevaisuuden ratkaisut 

Tässä Pfocus-podcast-sarjan jaksossa keskustellaan harvinaissairauksien diagnosoinnin haasteista ja siitä, millaisin ratkaisuin ja innovaatioin tätä kenttää voidaan tulevaisuudessa helpottaa. Aiheesta ovat puhumassa osastonylilääkäri Mikko Seppänen HUSin harvinaissairauksien yksiköstä ja Chief Strategy Officer Samuel Myllykangas Blueprint Geneticsistä.