Ota yhteyttäOta yhteyttäPfizerProTerveyden tukena Sivustokartta
HomeAjankohtaistaUutisetCOVID-19-rokotteen tie tuotantolaitoksesta Suomeen ja käyttöönCOVID-19-rokotteen tie tuotantolaitoksesta Suomeen ja käyttöön

22.12.2020 klo 09.00

Päivitetty 20.5.2021:

Suomi on osa Pfizerin ja BioNTechin COVID-19-rokotteen EU-yhteishankintaa. Rokotetta voidaan alkaa toimittaa jäsenmaihin sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) on myöntänyt sille ehdollisen myyntiluvan. Rokoteannoksia toimitetaan kullekin jäsenmaalle sen mukaan, mitä maiden kanssa sopimuksissa on sovittu.

Pfizerin ja BioNTechin Suomeen tuotavat COVID-19-rokotteet valmistetaan Pfizerin Puursin tehtaalla Belgiassa. COVID-19-rokotteita valmistetaan lisäksi myös Yhdysvalloissa: Saint Louisin, Andoverin ja Kalamazoon tehtaalla. BioNTechilla on mRNA-tuotantolaitoksia Saksassa.

Pfizerin ja BioNTechin tavoitteena on toimittaa rokote turvallisesti ja tehokkaasti sitä tarvitseville.
 

Rokotteiden jakelu, säilytysolosuhteet ja kuljetus


Pfizerilla on mittava kokemus kylmäketjutoimituksista ja vakiintunut infrastruktuuri rokotteiden toimittamiseksi. Jakelu on rakennettu mahdollisimman tehokkaaksi ja joustavaksi siten, että rokotteet pystytään lähettämään nopeasti ja oikeassa lämpötilassa määrättyihin rokotuspisteisiin tarpeen mukaan.

Logistinen ketju on rakennettu mahdollisimman nopeaksi ja suoraviivaiseksi. Olemme suunnitelleet ja validoineet kuljetinlaatikoita, joissa käytetään kuivajäätä ylläpitämään suositeltuja lämpötilaolosuhteita -70 ° C ± 10 °C jopa 10 päivän ajan (avaamattomat kuljetuslaatikot). Lämpötilan seuraamiseksi käytetään GPS-tekniikkaa hyödyntäviä lämpöantureita.

Pfizer toimittaa rokotteet Suomessa keskuksiin, joissa on käytössä ULT-pakastimet (eli syväjääpakastimet). ULT-pakastimessa rokotteet säilyvät kuuden kuukauden ajan. Sulattamisen jälkeen laimentamatonta rokotepulloa voidaan säilyttää 1 kuukauden ajan jääkaapissa (2–8 °C).

Pfizer vastaa rokotteen maahantuonnista ja rokotteiden toimittamisesta suoraan toimituspisteisiin.
 

Rokotusten järjestäminen 


Maakohtaisten rokotusten järjestäminen on jäsenvaltioiden terveysviranomaisten vastuulla. Pfizer toimii yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa maahantuonnin järjestämiseksi siten, että se palvelee rokotussuunnitelman toteuttamista. 

Suomen COVID19-rokotestrategian mukaan rokottamisen käytännön rokotusjärjestelyjä koordinoivat sairaanhoitopiirit, ja kunnat ovat vastuussa rokotusten järjestämisestä alueellaan. THL ohjaa rokote-erien toimitusta, säilytystä ja kuljetusta.
 

Lisätietoa:

PfizerProTerveyden tukena Sivustokartta Pfizer Tuotteet TutkimusVastuullisuusBlogitTiedotteetUutisetOta yhteyttäIlmoita haittavaikutuksestaVerkkopalvelun käyttöehdotSosiaalisen median kanavien käyttöehdotYksityisyyttä koskevat periaatteetEvästeiden käyttöIlmoittaminen haittavaikutuksesta
Jos haluat ilmoittaa Pfizerin tuotteeseen liittyvästä haittavaikutuksesta, voit lähettää tiedot lomakkeella Ilmoita haittavaikutuksesta tai ottamalla yhteyttä puhelimitse: +358 (0) 9 430 040.

©Pfizer Ltd. 2024 Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla mainittujen tuotteiden merkinnät voivat vaihdella maittain.