22.05.2023 klo 10.00
Mitä lääkeväärennökset ovat?
Vuonna 2020, kun lääkeyhtiöt kehittivät vauhdilla koronarokotteita, kansalaiset pääsivät uudella tavalla näkemään välähdyksen lääkekehityksestä – tieteen alasta, joka ei yleensä ole esillä. Kliinisiin lääketutkimuksiin rekrytoitiin satojatuhansia potilaita, ja lääkekehitystä seurattiin ennenkuulumattoman laajasti. Matkan varrella aihetta seuranneet oppivat paljon uusien lääkkeiden kehittämisestä, kliinisistä tutkimuksista sekä tuotantoon ja jakeluun liittyvistä asioista. Samalla suuri yleisö sai varmasti käsityksen myös lääketeollisuuden laatuvaatimuksista: emme voi tuoda valmisteitamme potilaiden ja kansalaisten käyttöön, ennenkuin ne on asianmukaisesti tutkittu ja viranomaiset ovat hyväksyneet ne käyttöön.
Lääkeyhtiöiden kaiken tekemisen perustana tulee olla komplianssi eli vaatimustenmukaisuus ja eettinen toimintatapa. Lääketeollisuudessa komplianssi tarkoittaa sääntöjä ja määräyksiä, jotka ohjaavat uusien lääkkeiden kehittämisprosessia sekä lääkkeiden saattamista potilaan saataville. Pfizerin kaltaisille yrityksille siinä on kuitenkin kyse paljon muustakin kuin pelkkien sääntöjen noudattamisesta. Vaatimustenmukaisuuteen Pfizerilla kulminoituu sitoutuminen rehellisyyteen, laatuun ja luottamukseen – ja se muodostaa kaiken toimintamme kivijalan, kun kehitämme uusia innovatiivisia hoitoja potilaille.
Eettisyys ja rehellisyys ohjaavat toimintaamme
Lääkeyhtiöiden toimintaa sääntelevät mm. lääkelaki ja -asetus, jotka sisältävät esimerkiksi säännökset lääkkeiden markkinoinnista ja jakelusta. Lääkelain mukaan reseptilääkkeitä ei Suomessa saa markkinoida tavallisille kansalaisille. Lääkeyritys voi tehdä ns. terveystiedotusta eli jakaa kansalaisille tietoa hyvän terveydentilan ylläpitämisestä, eri sairauksien ja niiden oireiden ja riskitekijöiden tunnistamisesta sekä opastaa kansalaisia hankkimaan lisätietoa terveyden edistämisestä ja sairauksien hoitamisesta. Useat tutkivan lääketeollisuuden yritykset, kuten Pfizer, kuuluvat Lääketeollisuus ry:een, jonka eettisiä ohjeita jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan. Eettiset ohjeet käsittelevät muun muassa yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten, potilasjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Uusia lääkkeitä ja rokotteita kehittävänä yrityksenä teemme yhteistyötä niin lääkäreiden ja viranomaisten kanssa, mutta myös julkisyhteisöjen sekä potilasjärjestöjen kanssa. Yhteistyö julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä tukee terveydenhuollon kehittämistä Suomessa.
Riippumattomuuden ja läpinäkyvyyden periaatteet pohjana luottamukselle
Lait ja säännöt antavat raamit toiminnallemme, mutta vaatimustenmukaisuudessa on pohjimmiltaan kyse eettisestä toimintatavasta ja toiminnan rehellisyydestä sekä vastuullisuudesta. Haluamme, että terveydenhuollon ammattilaiset tekevät potilaan hoitoa ja lääkkeiden määräämistä koskevat päätökset riippumattomasti ja siten, että potilaat saavat parhaan mahdollisen hoidon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että annamme terveydenhuollon ammattilaisille tietoa lääkehoidoista, mutta huolehdimme siitä, että emme epäasianmukaisesti pyri vaikuttamaan lääkkeen hankinta- tai lääkkeenmääräämispäätöksiin. Teemme yhteistyötä terveydenhuollon yksiköiden kanssa, jotta potilaan hoito ja hoitoonpääsy olisivat mahdollisimman sujuvia, mutta emme odota terveydenhuollon yksikön tai ammattilaisen suosivan meitä yhteistyön perusteella.
Pyrimme kehittämään potilaille tukiratkaisuja, jotka auttavat heitä selviytymään arjessa sairautensa kanssa, mutta emme kohdista tukiratkaisuja ainoastaan lääkkeitämme käyttäville potilaille. Potilaan hoito on laaja kokonaisuus ja myös meille hyvässä hoitotasapainossa olevat potilaat ovat suurin palkkio työstämme – osa yhteiskuntavastuullista ja eettistä toimintaamme on olla varmistamassa potilaan hyvän ja asianmukaisen hoidon toteutumista omalta osaltamme.
Tehdessämme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa meitä ohjaavat riippumattomuuden ja läpinäkyvyyden periaatteet. Julkistamme Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksenä vuosittain terveydenhuollon ammattilaisten ja potilasjärjestöjen kanssa tehdyn yhteistyön. Taloudellisten suhteiden julkistamiseen voi tutustua tarkemmin sivustollamme: Taloudellisten etuuksien julkistaminen | Pfizer | Finland ja Yhteistyö potilasjärjestöjen kanssa | Pfizer | Finland.
Pfizerilla on oma Compliance-osasto, jonka tehtävänä on proaktiivisesti tukea kollegoitamme toimimaan eettisellä tavalla. Myös meillä Suomen Pfizerilla on kollegoita, jotka työskentelevät komplianssin ja laadun parissa. Teemme tiivistä yhteistyötä keskenämme sekä kollegoidemme kanssa sen varmistamiseksi, että eri komplianssi- ja laatunäkökulmat sekä eettinen toimintatapa tulevat huomioiduksi erilaisten projektien tai aktiviteettien suunnittelussa ja toteutuksessa sekä vuorovaikutuksessa sidosryhmiemme kanssa.
Vaatimustenmukaisuuden ansiosta potilaat ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat luottaa siihen, että jos tuotteessa on Pfizerin nimi, lääke tai rokote on perusteellisesti tutkittu sekä huolellisesti ja tarkasti kehitetty ja valmistettu ilman kompromisseja laadun suhteen.